İyileşmeyen Depresyon Disosyatif Kimlik Bozukluğu Olabilir

Çoğunlukla terapiye müracaat etmeden önce uzun dönemler antidepresan kullanımı olmuştur, gidilen psikoterapilerden fayda görülmemiştir.

Disosyatif Durumlar

Bununla birlikte yaşam öyküsünde ağır çocukluk travmaları (ihmal, istismar, taciz, şiddet) gibi unsurlar yer alıyorsa, kişi zaman zaman kendini bedeninden kopmuş halde yaşıyor gibi tarifliyor ve duygularını hissetmekte zorlanıyorsa disosyatif durumlar yaşanıyor olabilir. Bu durumlara saatlerce süren uyku hali, bazen anksiyete (endişe-kaygı) ve depresyon arasındaki salınımlar eşlik edebilir.

Ani mod değişimleri yaşanabilir, aniden sinirlenmek, aniden üzülmek, aniden neşelenmek vb. ve sanki içimde birden fazla kişi var sabah uyandığımda akşam yattığım kişi ben değilmişim gibi hissediyorum… Sanki o zaman o kavgayı ben yapmadım içimden birisi çıktı ve ona saldırdı gibi söylemler kişinin ağzından duyulabilir, sanki kişinin içinde birden fazla karakter varmış gibi hissedilir.

Kişinin içindeki bu karakterler çoğu zaman birbirleriylede çatışarak kişide akıl karışıklığı, dikkat dağınıklığı gibi durumlara sebebiyet verirler.

Disosyatif kimlik bozukluğu psikoterapi ile tamamen iyileşebilen bir durumdur. Disosyatif kimlik bozukluğunun terapisini sürdürecek olan terapist bu konuda özel eğitim almış olması gerekir, zira bu konuda eğitilmemiş olan terapistler disosyatif durumları anlayamamaktadırlar.

Disosyatif Kimlik Bozukluğu Psikoterapisi

Bilgi ve randevu almak için Psikolog Özkan Yiğit’e ulaşın.

Dikkat ! Disosyatif kimlik bozukluğuna sahip bireylere özellikle DKB terapisi uygulanmalıdır.!! Farklı ekol yaklaşımları ile yapılan terapiler kısmi fayda sağlar.

Blog - Psikoloji