Psikoterapi Nedir

Kişide oluşan duygusal, davranışsal ve ruh sağlığıyla alakalı sorunların çözümü, gelecekte oluşabilecek sorunlara karşı koruma sağlanması ve ruh sağlığının daha gelişmiş hale getirilmesini sağlamaktadır.

Psikoterapide ilk amaç kişiye kendisi hakkında gerekli bilgileri vermektir. Ruhsal durum, düşünceler, duygusal yapı ve kişilikle alakalı birçok bilgi verilir. Bu bilgilerin sonucunda kişi kendini tanır ve hayatının kontrolünü eline almaya bir adım daha yaklaşır. Devamında uygulanacak terapi kişiye özgü devam eder. Öyle ki, birçok terapi türü mevcuttur ve her türün kapsadığı psikolojik durumlar vardır.

Psikoterapi Neden Yapılır?

Psikoterapi, kişinin zihin sağlığındaki herhangi bir sıkıntının düzelmesi için uygulanan bir çözüm şeklidir. Bu zihinsel problemlerden bazıları şunlardır:

  • Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), fobiler, panik atak ve travma sonrası stres bozukluğu gibi anksiyete bozukluklarında
  • Depresyon ve bipolar bozukluk gibi duygu durum bozukluklarında
  • Alkolizm, ilaç bağımlılığı veya kompulsif kumar gibi bağımlılıklarda
  • Anoreksiya nervoza ve bulimia gibi yeme bozukluklarında
  • Sınırda (borderline) kişilik bozukluğu ve şizoid kişilik bozukluğu gibi kişilik bozukluklarında
  • Şizofreni ve gerçeklikten kopmaya neden olan diğer sıkıntılarda (psikotik bozukluklar) psikoterapi uygulanabilmektedir

Panik Atak - Anksiyete Bozuklukları yazımız da ilginizi çekebilir.

Psikoterapinin tek özelliği bu tarz problemleri olan kişilerin sağlıklarına kavuşması değildir. Bunun haricinde günlük hayatta sıkça karşılaşılan ve kurtulmak istenen birçok durumdan da sizi uzaklaştırabilir. Şimdi bu durumlara göz atalım.

  • İkili ilişkilerde yaşanan sorunların çözümünde
  • İş ve trafik gibi içeriğinde bolca stres bulunan konularda stresten ve endişelenmekten korunmada
  • Hayatta bulunan moral bozucu yüzlerce durum vardır. İşten kovulma, boşanma veya çok sevilen birinin ölümü gibi durumlarda bununla baş etmekte
  • Kanser ve benzeri ölümcül veya kronik sorunlar gibi hayat boyu kişide bulunacak sıkıntıların kabullenilmesinde
  • Şiddet ve istismar mağdurlarının bu durumun geçmişte kaldığını kabullenmesinde ve yaraların sarılmasında
  • Fiziksel veya psikolojik cinsel sorunlarla baş etmekte
  • Uykuya dalamama ve uyanık kalamama gibi sorunların çözümünde psikoterapi kullanılabilir

Psikoterapi oldukça etkili bir terapi yöntemi olsa da depresyon gibi ağır olabilen problemlerde tam anlamıyla bir çözüm sunamayabilmektedir. Bu noktada ilaçla çözüm bulmaya eşlik edecek şekilde psikoterapi uygulanması gerekebilmektedir. İlaç+Psikoterapi ile İkili ilerleyen terapinin verimi tek başına ilaç veya tek başına psikoterapiye göre çok daha fazla olmaktadır.

Psikoterapi Nedir

Psikoterapi Ne Zaman Gereklidir?

Psikoterapi oldukça geniş bir kitlenin ihtiyaç duyabileceği bir çözüm yöntemidir. Kişinin hayatında problemler yaşaması ve bunun ruh sağlığına ufak da olsa etki etmesi bile psikoterapinin etki etmesi için yeterlidir. Özellikle yoğun strese, üzüntüye veya sıkça ruh hali değişimlerine sahip olan kişilerde psikoterapi çok büyük ve olumlu etkiler bırakabilir.

Psikoterapi, her insanın hayatının bir döneminde sahip olabileceği sıkıntılarla baş edememe gibi durumlarda uygulanabilecek bir terapi tekniğidir. Her insanın sahip olduğu veya olabileceği durumları kapsar. Yani psikoloğa giden insanları zayıf insanlar olarak görmek oldukça mantıksızdır. Bunun yanında, çeşitli ağır travmalar atlatmış insanların destek alması herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Bu tarz travmalar kişinin ruh sağlığını çok kötü etkiler ve hatta kendine zarar vermesine bile neden olabilir. Özetlemek gerekirse, psikoterapik destek almak zayıflıktan çok güçlülüğü ifade eder. Çünkü kişi problemlerle baş edemediğini kabul etmiş ve bunun çözümü için bir adım atmıştır. Sorunların her geçen gün büyümesini izlememiştir. Bu da o kişinin güçlülüğünü gösterir.

Hayatta karşılaşılan sorunlar sizi oldukça fazla etkilemeye başladıysa, uzun süredir mutsuzsanız veya kaygı gibi olumsuz hisler içindeyseniz psikoterapi sizin için oldukça iyi bir seçenek olacaktır. Özellikle her geçen gün her şey daha kötüye gidiyor gibi bir hissiyata giriyorsanız belki de beklemeye devam etmek sizin için daha kötü olabilir. Bir an önce psikoterapiye başlayıp bu olumsuz durumları psikoloğunuz ile beraber çözebilirsiniz.

Psikoterapide Amaç

Her insanın başına büyük veya küçük olumsuz durumlar gelebilir. Bu olumsuzluklara bağlı olarak veya tamamen beynin nöronal yapısına bağlı olarak mutsuzluk ve kaygı gibi hislere girilebilir. Psikoterapi de tam bu noktada devreye girmektedir. Psikoterapinin amacı kişinin yaşadığı sıkıntılar karşısında dimdik durmalarını sağlamak ve hayattaki olumsuzluklardan ziyade olumlu durumlara odaklanmaları gerektiğini onlara işlemektir. Psikoterapi, destek alan kişilerin duygu ve düşüncelerini fark etmelerini sağlayarak duygularla yeniden ilişki haline geçmelerinde etki eder. Bunu yaparken farklı bireysel kuramlar kullanılabilir. Terapiye yaklaşım da kişiye özel olarak devam eder.

Psikoterapiye Nasıl Hazırlanabilirsiniz?

Psikoterapiye hazırlanmaktaki ilk aşama sizin buna ihtiyacınız olduğunu hissetmeniz ve başlamaya karar vermenizdir. Bu konuda size bir akrabanız, arkadaşınız veya sizinle ilgilenen hekiminiz tavsiye vermiş olabilir, fakat karar size aittir. Terapiste gitme nedenlerinizi aklınızda listelemeniz, terapiye hangi probleminizden dolayı gittiğinizi iyi bilmeniz ve bu konuda ufak bir hazırlık olumlu etkiler oluşturabilir.

Online Psikoterapi ile ilgili bilgi almak ister misiniz?

Psikoterapi Yöntemleri

Psikoterapide uygulanan yöntemler etkilenen kişi veya kişilere ve etkilenilen durumlarla duygulara göre değişkenlik gösterirler.

Aile çift terapisi, ilişkideki psikolojiye dayalı sıkıntıların, iletişim ve ilişki problemlerinin çözüldüğü bir yöntemdir.

Davranış Terapisi, genel itibariyle öğrenme ilkelerinin davranış biçimlerindeki problemlerin analizi ve düzelmesini sağlamak üzerinedir.

Gestalt terapisi, temel olarak insanın kendisini kabul etmesini sağlamaya çalışan, bireyin duygusal ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları gidermeye yönelik oluşturduğu amaçları anlamlandırmaya çalışan hümanist bir yöntemdir.

Psikanalitik psikoterapi, kişinin uzman terapist tarafından dinlendiği ve aklına gelenleri hiçbir filtreden geçirmeden serbest çağrışım metoduyla söylediği bir yöntemdir. Terapist uzun süre kişiyi dinler, bilinçdışı olan problemlere işaret eder, çocukluktaki dinamik bağlantıları kurulur ve farkındalık ya da içgörü kazanılır.

Oyun terapisi, çocuğun kurduğu oyundan yola çıkarak yaşadığı travma veya duyguları anlamak, iyileştirmek üzerine kuruludur, bazı ekollerde anne-baba sürece dahil edilir.

Psikoterapi Kimler Tarafından Uygulanır?

Psikoterapi işlemi alanında uzmanlık kazanmış psikoterapi eğitimi almış ruh sağlığı uzmanları tarafından yapılmaktadır. Özetle yalnızca uzman psikoterapistler tarafından uygulanan işlemler olumlu sonuçlar verebilmektedir.

Psikoterapide Gizlilik

Psikoterapide en önemli kısımlardan biri gizliliktir. Psikoterapi kliniğine gelen kişilerin kafalarında herhangi bir soru işareti kalmadan hayatlarına devam edebilmesi çok önemlidir. Bu nedenle terapiye başvuran kişi kim olursa olsun özel hayatının gizliliğine asla müdahale edilemez. Burada paylaşılanlar uzman ve terapi alan kişi arasında kalır.

Blog - Psikoloji