Son dönemde, özellikle pandemi sürecinde dünya genelindeki panik atak problemleri hızla artmaya başladı. Panik atağın çözümsüz bir durum olmadığını, psikolojik terapi yöntemleri ile kolayca üstesinden gelinebilen bir sorun olduğunu öncelikle belirtebilirim. Peki sizde panik atak sorunu var mı? Bu sorunun cevabına aşağıdaki sorulara verdiğiniz cevaplar dahilinde ulaşabilirsiniz. Sorulan sorulara çoğunlukla "evet" cevabı veriyor iseniz, sizin bir panik atak sorununuz olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda bu güç durumla daha fazla baş başa kalmadan terapi sürecine girmenizi öneririz.
Acaba ben panik atak mıyım, benim panik atak problemim var mı diye düşünüyorsanız aşağıdaki soruları cevaplayın. Cevapları evet - bazen - hayır seçenekleri ile cevaplayabilirsiniz. Eğer ki "evet" cevabını çoğunlukla tekrar ettiyseniz, sizin bir panik atak durumunuz olduğundan bahsedebiliriz. Ancak bu durumda da endişe etmenize hiç gerek yok, çünkü uzman bir psikolog desteği ile bu durumun üstesinden gelmenizin çok kolay olduğunu belirtmek isteriz.
Öncelikle panik atağın bireyde beklenmedik bir zamanda ortaya çıkan - kendini gösteren, belli bir duruma - olaya bağlı, kişinin fiziksel varlığını etkileyebilen büyük korku, kaygı ya da endişeli ruh hali olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Panik Atak - Anksiyete Bozuklukları yazımızı da inceleyebilirsiniz.
O halde bu testte belirttiğimiz her maddeyi dikkatle okuyunuz ve sorulara dikkatlice evet - bazen ya da hayır şeklinde cevap veriniz. Bu soruları cevaplarken yaşadığınız örnekleri ve benzer durumları gözden geçirdikten sonra her maddedeki belirtinin, hissinizdeki en doğru yanıtını vermeye çalışınız. Panik atak belirtileri konusunda kendinizi sınamanız için her bir maddeyi inceleyerek yanıt vermeniz yeterli olacaktır.
Bu durumu günlük yaşantınızdaki heyecan verici durumlardan ayrıştırarak değerlendirebilirsiniz. Örneğin ışıklarda beklerken bir kaza anına tanık olup bu durumun sizi ne kadar rahatsız ettiğini düşünüp bundan ötürü yaşadığınız panik haricinde, günlük rutininizi devam ettirirken ve her gün yaptığınız işleri yaparken, ortada kaygı duymanızı sağlayacak bir durum, tıbbi olumsuz bir öykü ya da beklenti yokken kendinizi endişeli hissediyor, bir anda henüz olmayan ama olacak bir şeyden kaygılanıyor ve kalbinizin normalden hızlı çarptığını hissediyor musunuz?
Bu his yürürken, çalışırken, herhangi bir düşünce halinde iken birdenbire aklınıza geliyor ve sizi huzursuz ediyor mu? Dünya’nın çok tehlikeli bir yer olduğu hissine kapılıp bu konuda yapılacaklar hakkında kendinizi çaresiz hissediyor musunuz?
Yaşadığınız çaresizlik, endişe, ölüm korkusu ya da kaygı hissiyle birlikte başa çıkamayacağınız bir durumun içerisinde olduğunuz ve yardım almanız gerektiğine dair bir ihtiyacınız oluyor mu? Genellikle aslında panik bozukluk geçirenlerden en sık duyduğumuz şikayet başlangıcı hissi, kişinin kalp krizi geçiriyor olduğu hissiyatına kapılmasıyla başlamaktadır. Kişi endişeli ya da kaygılı olduğu zaman içerisinde ellerinde titreme ve kalp atışlarının hızlandığını fark etmesiyle birlikte aslında kalp krizi geçirdiğini düşünerek kendi içerisinde daha çok paniğe sebebiyet vermekte ve hemen hastaneye gitme, güvende olacağı bir yere ulaşma duygusuna kapılmakta ve kendi kendini sakinleştirme yetisini kaybetmiş hissetmektedir.
Şişli'de Psikolog mu Aradığınız?
O an bu panik atağı tetikleyen konu her ne ise, kişi buna maruz kaldığında ellerde, kollarda titreme, göğüs ağrısı, bacakların tutmaması ve ayakta duramayacakmış hissi ile birlikte gelen kalp çarpıntısı ve nefes daralması gibi şikayetleri olabilmektedir. Tıbbi kontrollerden sonra bir neden bulunamıyor ve psikolojik olduğu söyleniyorsa, bu hislerin sizde var olduğunu düşünüyorsanız bu bir panik atak olabilir.
Olay sırasında kendinizi kaybettiğinize dair bir hisse kapılmanız ve kontrolü kaybedeceğiniz hissine kapılmanız da görülebilir. Yukarıda bahsettiğimiz tepkileri, sadece kendiniz anlayacağınız şekilde veriyor ve bu histen kurtulamayacağınız hissini yaşarken aynı şekilde kontrolü kaybetme korkusu da yaşıyorsanız ve bu içinde bulunduğunuz ortam sebebiyle kendinizi içinden çıkılamaz durumlarda bulabileceğiniz düşüncesi ile daha da yüksek tepkiler vermenize sebep olabilir.
Kişilerin hayatlarında var olan bazı fobileri çok doğal olarak günlük yaşam içerisinde tolere edilebilirken, bazıları kişiye olduğundan daha zor görünebilir. Özellikle buna hazırlıklı olunmayan anlarda, karşınıza bir zorunluluk olarak çıktığında normalde yaşadığınız korku hissinden daha yüksek düzeyde bir tedirginlik yaşamanız ve ateş basmaları, karın ağrısı, baş dönmesi mümkün olabilir. Böyle anlarda kişi kontrolün kendinde olmadığı, olayların kendi özgür iradesi dışında geliştiği, kontrolü ele alamayacağı ve bir bilinmezlik içerisinde olduğu hissine kapılarak yüksek düzeyde kaygı yaşayabilir.
Yukarıda saydığımız durumlarla ilk karşılaşıldığında kişi tanıdık olmayan bir durum ile karşılaştığından aşırı tepki verebilir ve konu gözüne yaşanandan daha vahim görülebilir.
Tekrarlayan durumlarda iki tür tepki verilebilir: Bunlar kişinin bir önce yaşadığı durumdan yola çıkarak kalp krizi geçirmediğini kendisine telkin etmesi; ama yine de neden oluyor, ne zaman geçecek, bendeki sıkıntı nedir kaygısının önüne geçememesi durumu yaşanabilir.
En az iki defa tekrarlayan örneklerden sonra ayrıca bir de ne zaman tekrar olacak beklentisi oluşabilir. Bu beklentiyle kişi kendisini daha huzursuz hissedebilir ve bu durumda beklenti anksiyetesi oluşabilir. Aynı zamanda kişi, daha önce bu hisleri yaşadığı yerler, kişiler ve davranışlara da tepki gösterecek ve bu insan içine karışmamaya ve günlük hayat akışında zorlanmaya sebep olabilecektir.
Yukarıdaki sorulara çoğunlukla evet cevabı verdiyseniz bir panik atak probleminiz olduğunu sizlere belirtebiliriz. Belirttiğimiz örneklerden bir tanesini bile yaşıyorsanız, bu hissi atlatmak size olduğundan daha zor görünebilir. Ancak endişe edilecek hiçbir şeyin olmadığını bilmenizi ve panik atağın bireyler arasında sıklıkla görüldüğünü ve psikolojik terapiler ile kolayca çözümlenebileceğini bilmenizi isteriz. Öncelikli olarak kendinizde yaşadığınız bu sıkıntıları fark etmeniz ve sonrasında ise uzman bir psikolog ile görüşmeniz çözüm sürecini başlatabilmeniz için yeterli olacaktır.
Panik atak terapisi konusunda deneyimli ve konusunda uzman bir psikologdan terapi almanız halinde çözüm sürecinin sizler için daha verimli olacağını söyleyebiliriz. Panik atakla ilgili detayları araştırırken mutlaka internet üzerinde doğru bilinen yanlışlara ulaşacaksınız. Ancak bu konu mutlak uzmanlık ve deneyim gerektirdiğinden internetten öğrendiğiniz kendi kendine terapi yöntemlerini uygulamanız ilk başta kendinizi rahat hissetmenizi sağlasa bile kalıcı bir çözüm sunmaz. Panik atağa neden olan durumları, ortaya çıkmasını tetikleyen olguları inceleyerek, tekrar etmemesine yönelik başarılı ve kalıcı çalışmalar yapılabilmesi ancak uzman bir psikoterapist yardımıyla mümkündür.
Psikoterapi yöntemi panik atağın çözümüne yönelik yapılabilecek en doğru çalışmalardan biridir. Bu süreç içerisinde eğer terapi almak istediğiniz psikolog ile farklı şehirlerde iseniz, iş yaşamınız içerisinde terapi merkezine gidecek vakit bulamıyorsanız ya da yukarıda saydığımız sebeplerden ötürü merkeze gidebilecek durumda değil iseniz online psikoterapi ile panik atak çözümüne yönelik çalışmaları terapistinizle beraber yürütebilirsiniz. Online psikoterapi için internet erişiminiz ve tablet, telefon ya da bir bilgisayara sahip olmanız yeterli olacaktır.
İstanbul Panik Atak Psikolog Tavsiyesi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Özkan Yiğit, panik atak konusunda geçmişten bugüne pek çok danışanı ile terapi çalışmaları yapmış ve kişinin normal hayatına dönüşü için başarılı sonuçlar almıştır. Panik atağın altında yatan nedenler, kişide ortaya çıkmasını sağlayan durumlar ve bunların çözümüne yönelik pek çok psikoterapi çalışması da halen sürmekte ve olumlu sonuçlar almaktadır. Panik atak sıkıntınız için psikoterapist arayışı içinde iseniz Özkan Yiğit ile iletişime geçebilirsiniz.
Kendi kendinize uygulayabileceğiniz pratik panik atak testi ile durumunuzun farkına vardıysanız ya da bu konuda şüpheleriniz var ve yardım almanız gerektiğini düşünüyorsanız, yaşadığınız olumsuz duygular, içinden çıkılması zor gibi görünen durumlarla başa çıkmakta zorlanıyorsanız ve bu süreç artık sizi çok yormuş, günlük yaşamınızı devam ettiremez bir hale getirmiş ise hemen bizlere Whatsapp numaramız üzerinden ulaşarak online randevu oluşturabilirsiniz.